12 Haziran 2010 Cumartesi

Motivasyon Mektubu ve Özgeçmiş

Motivasyon mektubu AGH sürecindeki en önemli kısımdır. Eğer motivasyon mektubunuz güçlü olursa seçilme şansınız da artar. O yüzden motivasyon mektubunuzu hazırlarken olabildiğince özen gösterin. Motivasyon mektubunuzda kendinizden ve özelliklerinizden bahsedin. Ne tür projelerde gönüllülük yaptığınızı ve bu süreçlerde ne gibi deneyimler kazandığınızı belirtin. AGH'den beklentilerinizi, çalışacağınız projeye neler katabileceğinizi ve Türkiye'ye döndükten sonra AGH süresinde edindiğiniz tecrübeleri nasıl kullanmak istediğinizi yazın. Ne kadar süreyle AGH yapmak istediğinizi de motivasyon mektubuna ekleyin. Eğer daha önce yurtdışına çıktıysanız bunu da yazın.

Aşağıya örnek bir motivasyon mektubu koydum fakat bunu sadece size fikir vermesi için yaptım. Aynısını kullanmayın. Motivasyon mektubunuzu yazarken içten olun. Hiçbir şeyi abartmayın ya da yapmadığınız bir şeyi yapmışsınız gibi yazmayın. Bu gibi durumlarda karşılıklı güven esastır. Mümkün olduğunca kendi cümlelerinizi kullanın ki mektubunuz özgün olsun. Akıcı bir dil kullanmaya çalışın ve yazının bütünlüğünü koruyun.

Özgeçmişinize gelince, hazırlaması motivasyon mektubunuza göre çok çok kolay olacaktır. Zaten çoğu kişinin hali hazırda bir özgeçmişi vardır diye düşünüyorum. İnternette birçok hazır şablon bulabilirsiniz. Sadece özgeçmişinizi AGH için biraz özelleştirmeniz gerekiyor. Hedeflerinizi AGH'ye göre şekillendirin ve gönüllülük faaliyetlerinizi yazın. Motivasyon mektubundakiyle aynı olsun ki kendinizle çelişmeyin. Bildiğiniz yabancı dilleri ve seviyelerini yazın. Bunu motivasyon mektubunuza da ekleyebilirsiniz.

Şöyle bir durum var: Her projenin içeriği farklı olduğundan sizin motivasyon mektubunda yazdıklarınızla başvurduğunuz projenin içeriği her zaman denk düşmeyebilir. Bu nedenle, zor olacak biliyorum ama, motivasyon mektubunuzu projelere göre biraz değiştirip öyle yollamanız size avantaj sağlayabilir. "Dear Sir or Madam" kısmına da her proje için projenin iletişim kişisinin adını yazın. Bunu yapmak çok zor değil.

Yazımı bitirmeden önce motivasyon mektubumu hazırlarken çok yardımı dokunan değerli dostuma, o kendini bilir, çok teşekkür ederim. O olmasaydı belki başaramazdım.

İnternette bulduğum örnek bir AGH motivasyon mektubu:


Name:
Date of birth:
Country:
Available: from 2 January 2007 until 1 March 2008


Dear Sir/Madam, 

In this motivation I would like to introduce myself and motivate why I would like to participate in your EVS project.  

My name is ............... I am a seventeen year old girl, and I live in the Netherlands. I first will tell you something about myself. I am a friendly, polite and honest person who is open-minded to new ideas and influences. I have a curious character and therefore am eager to learn new things and am interested in the people around me. I am communicative and I like to involve others in projects and creative ideas, ranging from doing a simple school assignment together to writing and shooting our own movie. My biggest hobby is theatre. I love acting but I also enjoy going to the theatre and writing plays myself. I also like to spend my time by making photographs and movies, going out with friends, playing the piano, dancing and listening to music.

I just finished secondary school and I have now arrived at a point in my life where I have to make decisions that are vital for my future. When I had to choose what to study next I initially wanted to study at the drama school because I have loved theatre all my life. I did audition but unfortunately I didn’t get through the last round. Therefore, I now think that I should explore the world prior to committing to such an education, so I can broaden my mind about life and about myself. That is why I choose to go volunteering for one year.   

I enjoy doing voluntary work because I want to make myself useful in the world, and get new experiences of which I can learn and with which I can help others in need. I am very curious to other cultures and different ways of living, which is why I am interested in doing voluntary work abroad. I think it is a challenge to learn to speak and communicate with a new language. I am also very curious to learn what role theatre has in other cultures.

I expect to learn about myself. I think I will gain confidence and become more self sufficient as I will have to create a home away from home. Notwithstanding, I am not afraid for a challenge and I look forward to a new adventure and am open for every new experience. Not only do I expect to learn from the program itself, but also from the people who live in the country and the other volunteers that come from many cultures and can hopefully teach me values that I will carry with me for life. I hope that the possibility exists for me to join your project as a volunteer.

I am really looking forward to hear from you!

With kind regards,


Name

AGH Başvuru Sürecim

AGH yapmaya karar verdikten sonra sıra kendime bir gönderen ve bir de ev sahibi kuruluş bulmaya geldi (Bu kuruluşların veri tabanına buradan ulaşabilirsiniz). Gönderen kuruluş bulmam zor olmadı; TREX-EVS derneğinde tanıdıklarım vardı ve beni göndermeyi hemen kabul ettiler. Ev sahibi kuruluş bulmak için ise kolları sıvadım ve motivasyon mektubu hazırladım. İçeriğinde kendimden, gönüllü faaliyetlerimden, neden AGH yapmak istediğimden, gideceğim kuruluşa neler katabileceğimden, AGH yapacağım sürede neler kazanabileceğimden ve Türkiye'ye döndüğümde bu kazanımlarımı nasıl kullanacağımdan bahsettim. Hazırladığım bu motivasyon mektubunu, e-mail aracılığıyla, yüzlerce ev sahibi kuruluşun bulunduğu veri tabanından tek tek okuyup inceleyerek seçtiğim 40 civarında kuruluşa gönderdim ve cevap beklemeye başladım.

Daha ben mail gönderirken "Biz gönüllümüzü seçtik", "Şu anda zaten gönüllümüz var", "Bu yıl gönüllü almayı düşünmüyoruz" gibi otomatik cevaplar gelmeye başladı. Fakat moralimi bozmayarak mail göndermeye devam ettim. Bazı kuruluşlardan yanıt gelmedi bile... Fakat tam 1 Nisan başvuru dönemi için ümidimi kesmişken, çünkü bir hafta kadar bir süre kalmıştı ve birkaç gündür hiç mail gelmiyordu, İspanya'dan bir kabul maili geldi. Çok sevinmiştim. Hemen TREX-EVS'le bağlantıya geçtim ve gerekli evrakları İspanya'ya gönderdik. Ev sahibi kuruluş 1 Nisan 2010 son başvuru tarihli dönemde proje başvurusunu yaptı ve sonucu beklemeye başladık. (Şöyle ki, bir kuruluşun sizin kabul etmesiyle olay bitmez. Ev sahibi kuruluş kendi ülkesinin ulusal ajansına proje başvurusu yapmalı ve bu başvuru kabul olmalıdır.)

Burada şunu belirtmek isterim: Gördüğünüz gibi 40 civarında projeye başvurdum ve bir kabul aldım. Bu belki benim motivasyon mektubumla ya da başvurduğum projelerdeki ve dönemdeki gönüllü ihtiyacıyla ilgili olabilir ama size tavsiyem, çok projeye başvurmanız. Bu sizin şansınızı arttıracaktır. Kaybedeceğiniz hiçbir şey yok ;-)

Mayıs ayının ortalarında da güzel haber geldi ve projem kabul edildi. Bundan sonra tek yapmam gereken vize almak, uçağa atlamak ve İspanya'nın yolunu tutmak.

Eğer gideceğiniz ülkenin dilini bilmiyorsanız, benim gibi, bir dil kursuna gidip en azından bir kur bitirmenizi tavsiye ederim. Ev sahibi kuruluşunuz da büyük ihtimalle sizi dil kursuna gönderecektir ancak, önceden biraz öğrenmeniz size avantaj sağlar.

11 Haziran 2010 Cuma

Ben :)

Efendim, bendeniz Onur Kaya. 1988 yılında İzmir'de doğdum. Ege Üniversitesi Matematik Bölümü 2010 yılı mezunuyum. 2007 yılından beri Türkiye'de gönüllü faaliyetler sürdürmekteyim. Gönüllü çalıştığım bazı organizasyonlar şunlardır:
Bunların dışında 2009 Eylül ayında Portekiz'de yapılan Create Union isimli Eylem 1.1 projesinde yer aldım (Eylem Projeleri ve Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) hakkında ayrıntılı bilgiye http://www.ua.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz). Uluslararası olan bu projeye katılımım bana birçok yeni kapı açtı. Örneğin, Türkiye'ye döndükten sonra 3. Peaceboat Türk-Japon Buluşması'na katıldım.

AGH'yle tanışmam aslında 2008 yılında bir arkadaşım aracılığıyla oldu; ancak, o zamanlar çok ilgilenmemiştim. Portekiz dönüşü bu alanda çalışan kişilerle tanıştım ve AGH hakkında öğrendiklerim arttıkça AGH'ye olan sempatim de arttı. Üniversite son sınıftayken, "Mezun olunca ne yapsam?" sorularıma yanıt ararken, ilk duyduğumda ilgilenmediğim AGH çok ideal bir cevap olarak görünmeye başladı. Yüksek lisans, iş bulup çalışmak ya da askere gitmek pek iç açıcı görünmedi ve "Evet! Ben Avrupa Gönüllü Hizmeti yapmalıyım." dedim. Başvurumu yaptım, kabul edildim ve Ekim 2010 - Ağustos 2011 tarihleri arasında İspanya'da AGH yapmak için hazırlıklara başladım.

Yıllar önce açıp hiç kullanmadığım bu blogu da yaşadıklarımı paylaşmak ve benden sonraki AGH gönüllülerine yol göstermek için kullanmaya karar verdim.